Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki i pierwszy raz piekłam tą tarte razem z nią i wyszła pyszna, ale uważam że z kruchym ciastem można robić rewolucje. Plusem jest sezon letni w którym jest dużo świeżych owoców i można je swobodnie łączyć ze sobą w tartach owocowych. Ja akurat przedstawiam dwie tarty, ponieważ przepis jest ten sam, tylko zmieniłam owoce.
Składniki:
Ciasto:200g mąki przennej
120g zimnego masła
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
sól
Wierzch: 250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 krople esencji waniliowej
ok.350g truskawek lub innych owoców(maliny, borówki, czerwona porzeczka itd.)
3-4 łyżki dżemu truskawkowego( gdy robimy tarte z truskawkami)
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki. Po wyjęciu, wylepić nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i opruszoną bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.na około 20 min. Ciasto nie może się spiec.
Serek mascarpone wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i esencją waniliową.
Po wystudzeniu ciasta, nałożyć krem na tartę. Dżem podgrzać aż uzyska płynną konsystencję i następnie zmiksować go. Pokrojone w plasterki truskawki ułożyć na kremie i posmarować tenią glazurą dżemu. Wstawić tartę na ok. 1 godzinę do lodówki. SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz