Na początek coś słodkiego:) Jest to ciacho, które zawsze robię gdy mi się nudzi a robienie go sprawia mi wiele przyjemności. Jest łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. POLECAM!
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka oleju
1 margaryna
0,5 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
6-8 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 czubate łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
Kruszonka:
100g mąki
50g cukru
50g zimnego masła
Mąkę wsypać do miski, ja jej nie przesiewam ale można następnie dodać pokrojone w kostkę masło i dodać resztę składników. Dokładnie zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto włożyć w torebkę śniadaniową lub owinąć w folie spożywczą i włożyć na 30 do lodówki.
Gdy ciasto "odpoczywa w lodówce":) zrobimy kruszonkę: w małym rondelku rozpuścić masło dodać cukier cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, następnie dodać mąkę cały czas mieszając mieszając. Zdjąć z ognia. Powinien powstać nam piasek z dużymi granulkami:)
Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami dodać cynamon, cukier i bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.
Wysmarować blaszkę tłuszczem i posypać bułką tartą (najlepiej tortownica).
Do wysmarowanej blaszki rozprowadzić równomiernie ciast, posypać je odrobiną bułki tartej, ponieważ jabłka puszczają sok i bułka powinna go wchłonąć, następnie nałożyć jabłka i posypac ostudzoną kruszonką.
Piec w temp. 170-180st. około 40-50 minut.
Po ostudzeniu ciasta można go posypać cukrem pudrem ale, że ciasto i tak jest wystarczająco słodkie ja tego nie robię.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz