Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
250 g margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
Masa:
1 kg twarogu w wiaderka
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki zimnego mleka 2%
4 jajka
1 szklana cukru
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki masła roztopionego (może być również olej)
Pianka:
3 białka od ciasta
0,5 szklanki cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę posmarować margaryną, wysypać mąką,
oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto podpiekam w piekarniku przez ok 10 minut w 200 st.
Do twarogu dodać cukier
waniliowy, jajka, cukier i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie
dodać olej i sok z cytryny oraz budyń (w proszku), i ponownie zmiksować,
na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną
ciastem.
Piec około 60-70 minut w temperaturze 165 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia na masę serową wylać ubite wcześniej białka z cukrem pudrem i włożyć ponownie do piekarnika.
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z
piekarnika i poczekać aż wystygnie.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie powinny pojawić się na nim krople. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz